sluit
Voorlopige aanslag te hoog door dividenduitkering?
Leestijd:

Als het goed is, heeft u in januari uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting weer ontvangen. Is daarbij rekening gehouden met dividend afkomstig uit aanmerkelijk belang?

Zo ja, dan dient u uw aanslag te controleren. De fiscus houdt namelijk niet altijd rekening met ingehouden dividendbelasting.

Inkomen uit dividend

Als u dividend ontvangt uit een aanmerkelijk belang, betaalt u hierover 25% belasting in box 2. Als uw bv dividend uitkeert, moet hierop 15% dividendbelasting worden ingehouden.

Deze door uw bv ingehouden dividendbelasting van 15% mag u weer in mindering brengen op de door u te betalen belasting.

Controle inkomen box 2

Bij het opleggen van de voorlopige aanslag baseert de fiscus uw inkomen uit aanmerkelijk belang in box 2 op uw gegevens van het voorgaande jaar of van het jaar daarvoor. Uw werkelijke box 2-inkomen kan hiervan afwijken.

Bovendien houdt de fiscus niet altijd rekening met de al ingehouden dividendbelasting. Bij een dividend van bijvoorbeeld € 1.000 komt het voor dat de fiscus rekent met € 250 (25%) te betalen belasting in box 2.

Dit moet eigenlijk € 100 (10%) zijn, want de al ingehouden dividendbelasting door uw bv mag u hiermee verrekenen.

Zelf corrigeren

U kunt uw voorlopige aanslag voor 2019 zelf online corrigeren. Zo kunt u voorkomen dat u in de loop van het jaar al te veel belasting betaalt. Wij kunnen dat uiteraard ook voor u verzorgen.

Controle

Naast de controle op dividenduitkeringen en hiermee al dan niet verrekende dividendbelasting, kan uw voorlopige aanslag ook op andere punten afwijken.

Bijvoorbeeld:

  • bij aankoop van een eigen woning
  • na het oversluiten van uw hypotheek
  • bij wijziging van persoonlijke omstandigheden, zoals echtscheiding

Heeft u vragen over uw voorlopige aanslag, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen
Bel ons: +31 70 356 0796