sluit
Hoe zit het met contant geld?
Leestijd:

Contant geld wordt steeds minder gebruikt. Veel mensen hebben vragen over de status en de toekomst van contant geld. Op een website over geldzaken geeft de overheid kort enige uitleg. Hieruit hebben we voor u een selectie gemaakt.

Hoeveel contant geld mag ik thuis bewaren?
In Nederland geldt er geen limiet voor de hoeveelheid geld die u in huis of bij zich mag hebben.

Contante bedragen boven de € 560 moet u opgeven in uw belastingaangifte over 2022. Dit is € 1.120 als u een fiscale partner heeft. Ook de waarde van bijvoorbeeld cadeaubonnen die u in huis heeft, telt mee. De waarde hiervan telt u mee als deze samen met uw contant geld boven de genoemde grensbedragen uitkomt.

Kan ik met contant geld overal betalen?
De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Winkeliers mogen contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Wel geven winkeliers meestal aan welke betaalmiddelen ze niet accepteren. Bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers.

Mag ik grote aankopen doen met contant geld?
Dat mag, maar wordt vaak niet geaccepteerd. Bij een koopsom van € 10.000 of meer geldt voor de wederpartij een verplichting om een cliëntenonderzoek te doen en/of een melding te doen bij de overheid. Het maakt daarbij niet uit of u in 1 keer betaalt of in delen.

Nieuw wetsvoorstel contante betalingen tot € 3.000
Er is een wetsvoorstel in de maak om contante betalingen vanaf € 3.000 te verbieden. Dit verbod geldt voor handelaren (beroeps- of bedrijfsmatige kopers en verkopers van goederen). Als de nieuwe wet ingaat mag u aankopen vanaf € 3.000 dus niet meer contant betalen.

Gaan geldautomaten binnenkort uit het straatbeeld verdwijnen?
Omdat er steeds minder contant betaald wordt, neemt het gebruik van geldautomaten af. Maar geldautomaten blijven bestaan. Ook de 5 kilometernorm voor geldautomaten blijft bestaan. Dit betekent dat u in Nederland altijd een geldautomaat kunt vinden binnen een afstand van 5 kilometer. De afgelopen jaren zijn de geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank omgebouwd naar Geldmaat-automaten. Hier kunt u met elke bankpas geld opnemen.

Tip: Bewaart u geld thuis? Dan valt dit mogelijk onder uw inboedelverzekering. Check wel de voorwaarden bij uw verzekeraar. 

Contactpersoon:
Henk-Jan Garnaat RB MB
Gerelateerde artikelen
Bel ons: +31 70 356 0796