sluit
Auto van de zaak: 6 tips
Leestijd:

De dagen worden korter. En dat merkt u als u van het werk in het donker naar huis rijdt. Deze donkere maanden zijn voor automobilisten vaak niet zo prettig. Rijden in het donker veroorzaakt namelijk veel verkeershinder volgens de ANWB. Om 2018 op fiscaal gebied in ieder geval wel prettig af te sluiten, hierbij 6 waardevolle eindejaarstips voor u als automobilist.

1. Vergeet btw privégebruik auto niet in uw laatste btw-aangifte

Gebruiken u en/of uw werknemers de auto van de zaak ook privé? Vergeet dan niet om in de laatste btw-aangifte van het jaar de btw over het privégebruik aan te geven.

Hiervoor kunt u gebruikmaken van een forfaitaire regeling. U gaat dan uit van 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. Voor auto’s die langer dan vijf jaar in gebruik zijn (inclusief jaar van ingebruikname) geldt een lagere btw-correctie van 1,5%. Vijf jaar moet worden gelezen als: het lopende jaar plus 4 jaar. Bij aanschaf in mei 2013 gaat het forfait per 1 januari 2018 naar 1,5%.

U kunt ook btw betalen over het werkelijke privégebruik. Dit kan soms voordeliger zijn dan de forfaitaire regeling. U moet dan wel een registratie van de gereden kilometers bijhouden. Houd er wel rekening mee dat in dit geval woon-werkverkeer als privé wordt gezien.

De correctie voor privégebruik staat tegenover de vooraftrek voor btw die u door het jaar op de aanschaf, eventuele leasekosten, het onderhoud en het gebruik van een zakelijke auto kunt aftrekken. Dit geldt voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet.

2. Koop tweedehands auto met lage bijtelling

Het kan lonen een auto met een lage bijtelling te kopen. De bijtelling voor een auto geldt in beginsel voor 60 maanden, volgend op de maand van de eerste toelating. Het maakt niet uit of de auto tussentijds verkocht wordt. Zo kunt u, na uw aankoop, de resterende maanden nog profiteren van de lage bijtelling.

3. Houd rekening met verval lage bijtelling na 60 maanden

Heeft u een auto van de zaak met een bijtelling van 22% die op kenteken is gezet in 2014? Houd er dan rekening mee dat deze lagere bijtelling in 2019 verloopt en u 25% bijtelling betaalt. De lagere bijtelling geldt namelijk gedurende een termijn van maximaal 60 maanden.

Het verval van de lage bijtelling geldt voor alle auto’s. Dus ook wanneer u nu nog een 0% bijtelling heeft, betaalt u na 60 maanden 25% bijtelling! Er geldt nog wel een korting voor nulemissieauto’s.

4. Koop duurdere elektrische auto vóór 2019

Al een tijd die mooie elektrische auto van meer dan € 50.000 op het oog? Het is raadzaam om deze auto nog voor het einde van 2018 aan te schaffen.

Vanaf 2019 geldt namelijk de 4%-bijtelling voor elektrische auto’s alleen nog tot een cataloguswaarde van € 50.000. Over het meerdere betaalt u dan 22%. Ook nu geldt de lage bijtelling voor een periode van 60 maanden vanaf de datum van eerste toelating.

De nieuwe regeling geldt ook voor elektrische auto waarvan de termijn van 60 maanden voorbij is. Voor dergelijke auto’s van vóór 2017 is het uitgangspunt zelfs btw-stijging tot 25%.

5. Vraag milieu-investeringsaftrek aan voor uw milieuvriendelijke auto

Schaft u nog in 2018 een milieuvriendelijke auto aan, dan komt u mogelijk in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA). De MIA geldt voor een waterstofpersonenauto met een CO2-uitstoot van 0 gr/km.

Voor deze auto geldt ook de VAMIL (vervroegde afschrijving tot 75%). Het is nog niet bekend of de MIA en VAMIL ook in 2019 gelden voor de milieuvriendelijke auto, omdat de nieuwe milieulijsten voor de MIA 2019 pas eind 2018 bekend worden gemaakt

Voor de elektrische auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gr/km en voor de plug-inhybride met een CO2-uitstoot van maximaal 30 gr/km (niet zijnde een dieselauto) kunt u eveneens MIA verkrijgen.

Om in aanmerking te komen voor de MIA en VAMIL, moet u uw investering binnen drie maanden nadat u de investeringsverplichting bent aangegaan, melden bij RVO.nl. Bent u te laat, dan komt u niet meer in aanmerking voor de aftrek!

Oplaadpaal

Ook voor de oplaadpaal van de elektrische auto op eigen terrein en voor eigen gebruik geldt in 2018 nog de MIA. Het aftrekpercentage voor de oplaadpaal bedraagt 36%. Daarnaast mag op deze laadpaal voor 75% willekeurig afgeschreven worden (VAMIL).

Laadpalen waarvan de investeringskosten minder dan € 2.500 bedragen, komen niet in aanmerking voor de MIA/VAMIL, tenzij deze samen met de elektrische auto worden aangemeld.

6. Minder motorrijtuigbelasting in 2018

Voor plug-inhybrideauto’s (CO2-uitstoot van 1-50 gr/km) blijft de motorrijtuigbelasting (net als nu) de helft van het reguliere tarief.

De nulemissieauto’s blijven volledig vrijgesteld van de motorrijtuigbelasting. Deze regeling blijft van kracht tot en met het jaar 2020.

Contactpersoon:
Martijn Roijen RB
Gerelateerde artikelen
Bel ons: +31 70 356 0796